Digitale wetenschapsbijeenkomst ambulancezorg

Op 10 november 2020 organiseerde Ambulancezorg Nederland (AZN) voor de derde keer een wetenschapsbijeenkomst voor (aankomend) ambulancezorgprofessionals die betrokken zijn bij of geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek in de ambulancezorg. Vanwege de Covid-19 pandemie is dit jaar gekozen voor een digitale bijeenkomst, met een drietal webinars. Ruim 40 deelnemers namen live aan de bijeenkomst deel.

Opening

Frank Klaassen, directeur RAV Zuid-Limburg en voorzitter van de Adviescommissie zorgzaken opende de bijeenkomst. Het belang van wetenschappelijk onderzoek wordt in deze pandemie heel zichtbaar.

Lisette Schoonhoven, hoogleraar verplegingswetenschap en voorzitter van de wetenschapscommissie ambulancezorg, nam het stokje als de moderator van de bijeenkomst over. In haar inleiding ging zij aan de hand van CANMEDS-rollen in op de verantwoordelijkheid die elke professional heeft ten aanzien van ‘kennis en wetenschap’: jezelf en het vak blijven ontwikkelen op basis van de nieuwste inzichten. Daarvoor is het belangrijk dat je kennis hebt van evidence based practice, (vak)literatuur bijhoudt en participeert in (praktijk)onderzoek.

Drie webinars

De webinars sloten goed op deze onderwerpen aan:

Webinar 1. Van probleem naar vraag – het formuleren van een onderzoeksvraag.
Verzorgd door het Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de HAN.

Webinar 2. Onderzoek klaar, delen maar…? presenteren van onderzoeksresultaten.
Verzorgd door het Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de HAN.

Webinar 3. Informed Consent binnen de acute zorg; interactieve webinar over regels, dilemma’s en oplossingen.
Door professor dr. Richard Dekhuijzen, hoogleraar Longziekten Radboud UMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van METC’s.

Het was een zeer geslaagde bijeenkomst en we hopen dan ook dat de webinars nog vaak bekeken zullen worden. Zodat het belang van onderzoek binnen de ambulancesector nog meer in de spotlights komt te staan!

Vragen en meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer weten over onderzoek binnen de ambulancezorg, neem dan contact op met Angelique van der Weerd via  a.vanderweerd@ambulancezorg.nl.

Deel deze pagina: