De opleiding Ambulancechauffeur Initieel bestaat uit drie fases en duurt circa zeven maanden.
De initiële opleiding tot ambulancechauffeur bestaat uit 2 taakonderdelen:
- Het medisch assisterend gedeelte
- Het vervoerstechnische gedeelte
Het medisch assisteren is gericht op het assisteren van de collega ambulanceverpleegkundige tijdens de zorgverlening aan de patiënt.
Als een chauffeur met spoed moet rijden vraagt dat om goede rijvaardigheden. De student volgt een rijvaardigheidstraining. In de rijtraining komt ook het gebruik maken van ontheffingen op de verkeerswet en -regelgeving bij het rijden met optische en geluidssignalen aan bod komt. Ook is er tijdens de opleiding aandacht voor het vervoerstechnisch gedeelte.
Inhoud opleiding
- 22 klassikale dagen bij het opleidingsinstituut;
- 5 rijdagen incl rij-assessment;
- Virtuele opdrachten in de vorm van e-learning.
Kleine groepen en goede begeleiding
We verzorgen de lessen in kleine groepen van vier tot acht chauffeurs. Elke student wordt tijdens het hele scholingstraject begeleid door een ervaren praktijkbegeleider.
Vanuit de opleiding wordt de student begeleid door de groepsdocent. De groepsdocent staat in nauw contact met de praktijkbegeleiders.
Voor wie
De opleiding is gericht op chauffeurs die nieuw zijn in de ambulancezorg. Een inwerktraject voor de start van de opleiding is niet nodig. Het is wel belangrijk dat een chauffeur in dienst is bij een RAV.
Startmomenten
De opleiding start meerdere keren per jaar (bij een minimum aantal van vier deelnemers). Neem contact met ons op voor de exacte startmomenten.
Aanmelden
Om te kunnen starten met de opleiding dien je in bezit te zijn van:
- Minimaal MBO 3-diploma (of gelijkwaardig)
- C1 rijbewijs
- EHBO-diploma met reanimatie
- Werk-leerovereenkomst bij een RAV
Om een werk-leerovereenkomst te krijgen dien je te solliciteren bij een regionale ambulancevoorziening (RAV) in jouw regio. Dat kan bij Witte Kruis via www.kombijdeambulance.nl, maar studenten van andere RAV’s zijn ook van harte welkom.
Als je bent aangenomen bij een RAV, dan meldt de regionale opleidingscoördinator je aan voor de opleiding via het aanmeldformulier hieronder.
Meer weten?
Meer informatie over de opleiding vind je in de brochure.
Heb je een vraag of opmerking? Kijk dan eerst of jouw vraag beantwoord wordt in onze FAQ.
Zo niet, neem dan contact op met Sanja de Jong.
E s.de.jong@wittekruis.nl
T 06-48457141