Meldkamer ambulancezorg

De meldkamer heet officieel Meldkamer Ambulancezorg en wordt afgekort met MKA. In elke regionale ambulancevoorziening zijn meerdere ambulancediensten (zoals Witte Kruis) actief en één MKA. Witte Kruis is verantwoordelijk voor de meldkamers binnen de regio’s Zeeland en Noord- en Oost-Gelderland. 

Rol van de meldkamer

De MKA speelt een centrale rol in het proces rond ambulancezorg. De MKA stelt vast of ambulancezorg noodzakelijk of gewenst is en met welke urgentie. Vervolgens zorgt de MKA ervoor dat de juiste zorg op het juiste moment en op de juiste plaats wordt ingezet. Indien noodzakelijk geeft de MKA de melder instructies hoe te handelen tijdens het wachten op de ambulance. Tot slot ondersteunt de MKA het ambulanceteam onderweg en ter plaatse. De MKA is hiermee de regisseur van de ambulancezorg en heeft een poortwachtersfunctie bij de toegang tot de acute zorg.

  • Op een MKA komen alle aanvragen voor ambulancezorg uit een regio binnen. Dit zijn de spoedaanvragen via het landelijke alarmnummer 112.
  • Daarnaast komen op de MKA ook de aanvragen voor zorgvervoer binnen.
  • Naast deze inzet van ambulances regisseert de MKA de inzet van het Mobiel Medisch Team (MMT), mobiele commandovoertuigen en georganiseerde vrijwillige hulpverleners

Meer weten over ambulancezorg?

Deel deze pagina: