FAQ ambulancechauffeur

Ambulancechauffeur, jouw droombaan?
Dat snappen wij en velen met jou. Witte Kruis krijgt dagelijks telefoontjes en mails van enthousiaste en gemotiveerde ambulancechauffeurs in de dop. Het is een zeer gewild beroep en daarom vragen we je om alleen te solliciteren als je aan de eisen voldoet. Dit om jou teleurstelling, en ons tijd, te besparen.
En om jou een beetje op weg te helpen in de eisen die we stellen en wat je kunt doen om aan die eisen te voldoen, zetten we hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rijtje.

  • Afgeronde MBO opleiding op niveau 3 of 4 – ongeacht welke richting
  • Je bent in het bezit van een geldig EHBO- en reanimatiediploma
  • Rijbewijs C1 en minimaal drie jaar rijervaring;
  • Woonachtig in de regio, regio kennis is noodzakelijk;
  • Bewijs van beroepsvaccinaties (of bereidheid deze vaccinaties te halen);
  • Verklaring omtrent Gedrag (VOG).

Om te solliciteren op een vacature als ambulancechauffeur, dien je minimaal in het bezit te zijn van een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Dit hoeft niet verplicht een opleiding te zijn in de zorgsector.
Zonder een MBO-diploma, heeft het dus geen zin om te solliciteren. Ook niet als je van mening bent dat je al meerdere jaren werkervaring op dit niveau hebt opgedaan.

In het bezit zijn van een C-rijbewijs is een harde eis. Zonder C-rijbewijs is het niet mogelijk om een ambulance te besturen. Gezien de vele sollicitaties die wij op een openstaande vacature ontvangen, heeft het geen zin om te solliciteren als je niet in het bezit bent van een C-rijbewijs.

Dat is inderdaad ook geldig. En die drie jaar is een richtlijn. Het gaat er ons om dat jij je zeker genoeg voelt in het verkeer en in verschillende verkeerssituaties ervaring hebt opgedaan. Het kan zo zijn dat iemand in vijf jaar tijd slechts 10 keer in een auto is gestapt en dat je met twee jaar een rijbewijs op zak, dagelijks in de auto zit.

Ook het hebben van deze diploma’s is belangrijk. Zoals hierboven al omschreven, reageren er op elke openstaande vacature meerderen geschikte kandidaten. Wanneer je niet in het bezit bent van deze diploma’s heeft het geen zin te solliciteren.

Zo lang het een gecertificeerd EHBO-diploma is, maakt het niet uit waar je deze gehaald hebt. Het meest gangbare diploma is die van het Oranje Kruis.

De opleiding duurt 7 maanden. De rijopleiding wordt verzorgd door het NIV (Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid), de theorie wordt door Witte Kruis Opleidingen gegeven op onze locatie in Den Haag. Voor meer informatie kun je hier kijken.

Je krijgt salaris gedurende jouw opleiding als ambulancechauffeur. Een ambulancechauffeur in opleiding zit in aanloopschaal FG40 (trede afhankelijk van vooropleiding/ervaring etc.) Dit is minimaal €2.044,- bruto per maand en maximaal €3.025 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.
Na diplomering ga je direct van de aanloopschaal over naar de functieschaal FG45 (trede afhankelijk van vooropleiding/ervaring etc.) minimaal €2.319 bruto per maand en maximaal €3.322,- bruto per maand.
Kandidaten die al bij een andere ambulancedienst werkzaam zijn geweest als ambulancechauffeur en het diploma al hebben behaald worden direct in FwG45 geplaatst.

Niemand is te oud voor een carrièreswitch. Als je aan alle eisen voldoet, maak je net zoveel kans om aangenomen te worden als iemand die jonger is. Maar zoals vaker gezegd, er zijn veel mensen met jou die een baan als ambulancechauffeur ook zien zitten.

Helaas is het niet mogelijk om een dienst mee te draaien. Hoe graag we ook willen laten zien wat ons vak inhoudt. We krijgen dit verzoek ontzettend vaak en als we tegen iedereen ‘ja’ zeggen hebben we geen tijd meer om op tijd de juiste zorg aan de patiënt te geven.

Om een goed idee te krijgen van de werkzaamheden, hebben we een podcast gelanceerd die hier te beluisteren is. Hier vertellen ambulanceverpleegkundigen, centralisten en chauffeurs over hun werk. Ook kun je ons webinar bekijken waarin twee chauffeurs uit Zeeland hun tips en ervaringen met je delen.

Deel deze pagina: